Beenlengte / Beenlengteverschil

Onze benen groeien in de jeugd trapsgewijs. Als ze stoppen met groeien, zou het heel toevallig zijn als ze op dat moment even lang zijn. Iedereen heeft dus waarschijnlijk wel een beenlengteverschil.

Wanneer mensen klachten hebben van het been, onderrug, nek of hoofd dan wordt vaak naar een beenlengteverschil als oorzaak gewezen. Deze theorie is vaak onder andere te vinden bij orthopeden, sportartsen en podologen.

Oorzaken van een beenlengteverschil kunnen onder andere zijn:
aangeboren (congenitaal) bijvoorbeeld door heupdysplasie
een niet goed gezette beenbreuk of heup-/knieoperatie
X-stand van knieën of enkels, bijvoorbeeld bij een doorgezakte voet, waardoor er een schijnbaar beenlengteverschil ontstaan

Door adequaat onderzoek en het meten van de beenlengte vanuit verschillende meetpunten kan de podoloog beoordelen of het probleem opgelost kan worden door middel van een hakverhoging, aangepaste zool of aanpassing looptechniek.

Zie onderstaand plaatje ter verduidelijking van de mogelijke gevolgen bij een beenlengteverschil.

Uitleg beenlengteverschil

De twee figuren hebben even lange benen. Hierdoor staan de knieën, het bekken en de schouders horizontaal in balans.Het rechter figuur heeft rechts een korter been. Hierdoor staat de knie lager(1) zakken de heup en het bekken(2) en zou ook de schouder mee moeten zakken.Onbewust wordt als correctie de schouder opgetrokken (3). Door dit optrekken ontstaat een scoliose, dat is een zijwaartse kromming in de wervelkolom.

De nu ontstane lichaamshouding geeft een(ver)grote spierspanning in de gehele rug, de schouders en de nek, waarvan (lage)rugpijn, schouder/nekpijn en/of hoofdpijn het gevolg kunnen zijn.

Op langere termijn dreigt: artrose (slijtage) in de rug, knie en/of heup.